Hoe denkt een cyberstalker?

Warning message

The service having id "facebook_widget" is missing, reactivate its module or save again the list of services.
verhaal

*bron: rechtbankverslaggever

Onlangs schreef ik een verhaal over mijn (cyber)stalker. Dat verhaal werd, als de tellers van WordPress kloppen, meer dan 1000 keer aangeklikt. Er kwamen 127 reacties binnen.

Stalking leeft, blijkbaar. En de grote vraag is toch altijd: wat beweegt de stalker?

Trouwe bezoekers van mijn blog weten dat ik maandenlang last heb gehad van een stalker. Zijn hinderlijke werk bestond  uit het schrijven van ellenlange ‘verhalen’ op zijn weblogs. Over mij. Met naam en toenaam. Functie en werkgever.

Hij schreef over hoe slecht ik als persoon wel niet was. En over mijn gezin. En de keuze van mijn woonwijk. Hij wist zelfs te melden dat al mijn collega’s mij meer dan zat waren. En dat mijn ontslag gelukkig aanstaande was.

Het bleef niet bij fantasie-verhalen. Mensen uit mijn werk-omgeving kregen ook met hem te maken. Over de telefoon en via de mail.

Ik geef het toe. Ik raakte  (ook vakmatig) gefascineerd door zijn obsessie. Toen hij dreigender werd en zelfs een ranzig seksverhaal over mij verzond naar sekssites, sloeg dat om in weerzin.

De hinderlijke verhalen stopten pas toen ik de politie inschakelde.

Maar mijn fascinatie bleef. En die is er nog steeds. Wat drijft iemand om een hem volstrekt onbekende, een man die hij alleen uit de kolommen van zijn krant kent of hoort op de radio, zo obsessief na te jagen?

Jaloezie? Knagende frustratie? Miskenning?

Maar ik moet eerlijk zijn. Mijn stalker heeft mij ook wat opgeleverd. Ik heb een aardig beeld gekregen van hoe zo iemand denkt en te werk gaat. Een overzicht:

Les 1: wat is het doel van de stalker?

Het doel van de cyberstalker is om macht uit te oefenen. De ander te kleineren. Op de een of andere manier voelt de cyberstalker zich blijkbaar de mindere en die ongelijkheid moet recht worden getrokken. Probleem daarbij is dat de stalker geen munitie heeft.

Les 2: lieg alsof het gedrukt staat!

Mijn stalker beschreef zorgvuldig een ontmoeting die ik met hem had op de rechtbank. Uiteraard reageerde ik tijdens dat gesprek uiterst arrogant en erg vervelend. En mijn stalker was de rust zelve en zette mij met enkele zorgvuldig geplaatste kwinkslagen in een hoek.

Dat deze ontmoeting nooit plaats heeft gevonden, leek hem niet in het minst te deren.

Les 3: maak je slachtoffer een verwijt waar iedereen afkeurend op zal reageren.

Zo laat mijn stalker regelmatig via zijn site weten bedreigende en beledigende mailtjes te hebben ontvangen die ik hem zou hebben verzonden. Mailtjes waarin ik de spot drijf met zijn handicap en seksuele geaardheid. Zaken waar de neutrale toeschouwer natuurlijk meteen van zou walgen.

De stalker kan deze mailtjes nooit openbaren, want ze zijn nooit verzonden. Dat deert hem niet, we hebben het hier over het internet. Bewijzen hoef je niet aan te dragen.

Les 4: zorg dat de omgeving van het slachtoffer betrokken raakt.

Mijn stalker belde met mijn werkgever en schreef naar eigen zeggen klaagbrieven naar de rechtbank, justitie en andere instanties. Ook riep hij op andere fora op om klachtkaarten te sturen naar de rechtbank. Hij zoekt zelfs contact met mijn chef en mijn naaste collega. Die overigens vrijwel dagelijks naast mij zit in de perskamer.

Les 5: maak mensen wijs dat het slachtoffer helemaal geen slachtoffer is.

De cyberstalker gaat geen brug te ver. Hij deinst er niet voor terug om vol trots melding te maken van een heuse  ‘excuusmail’.  Wederom een zogenaamd door mij verzonden mailtje waarin ik mijn excuses maak voor mijn slechte gedrag.

Les 6: maak jezelf groot en belangrijk

Mensen zijn snel geneigd iets aan te nemen van een autoriteit. Een ‘expert in zware georganiseerde criminaliteit’ geloof je immers sneller dan een eenvoudige bode. Nog voor ik in beeld kwam, had mijn stalker dit idee al opgedaan en in de praktijk gebracht. Zo werkte hij pagina’s van de bekende internetencyclopedie Wikipedia zo bij dat zijn naam ineens verscheen bij belangrijke projecten en onderzoeken. Nederland zou er zonder hem heel anders uit hebben gezien. Hij ging zelfs zo ver om zich een vriend van de helaas te vroeg overleden Maarten van Traa te noemen. Je moet maar durven..

Les 7: verander een goede eigenschap in een negatieve

Omdat de stalker het nooit over zijn hart kan verkrijgen om iets positiefs te melden, moet en zal hij alles negatief zien. Krijgt iemand een kind? Brouw dan een verhaaltje over hoe slecht overbevolking wel niet is. Helpt iemand een ander belangeloos? Schrijf dan op dat het toch wel ter meerdere eer en glorie van hemzelf zal zijn.

Les 8: negeer signalen dat je zelf fout zit

Als je vaak liegt en dingen verzint, krijg je vanzelf last van je geweten. Mijn stalker klaagt overal steen en been, maar krijgt nergens gelijk. Mijn werkgevers, justitie, de rechtbank, mijn collega’s. Niemand lijkt hem serieus te nemen. Niemand roept mij op het matje.

Les 9: zoek medestanders of maak ze desnoods zelf als je ze niet kunt vinden

Mijn stalker zit al ruim tien jaar zonder werk, maar hij ‘kent’ mensen.  Van de koningin van ons land via invloedrijke journalisten tot machtige politici. Ze komen naar eigen zeggen bij hem over de vloer en zijn het allemaal roerend met hem eens. Medestanders.

Maar het kan nog gekker: hij liet reacties achter op het weblog van mijn collega Rob Zijlstra. Vervolgens nam hij een andere naam aan om zichzelf bijval te geven. Helaas kan iemand met dyslexie wel een andere naam aannemen, maar geen andere schrijfstijl. Laat staan een ander IP-nummer.

Niet veel cyberstalkers zullen zichzelf zo te kijk zetten. Zijn ‘tactiek’ is niet alleen bizar, het is tevens de valkuil van de cyberstalker. Wie veel liegt, vergeet niet alleen wat de waarheid is. Hij of zij maakt zich er ook belachelijk mee.

Liegen is het sterkste wapen van de cyberstalker, maar ook zijn valkuil. Mijn cyberstalker wist ooit trots te melden dat hij een zeer populaire weblog had. Minstens 600 bezoekers kwamen elke dag langs om te kijken wat hij te melden had. Enkele weken later dook in een verhaal op zijn weblog ineens het getal 20 op. Als gemiddeld bezoekersaantal.

En laat dat nu net weer het voordeel zijn van internet. Alles is terug te lezen en in context te plaatsen.

Alle kleine stukjes in een tijdlijn achter elkaar geven een verontrustend inkijkje in de psyche van een stalker.

Ik kan u uit eigen ervaring vertellen.

Het is geen prettig gezicht.

Soms vraag ik me wel eens af wat mijn stalker precies ziet als hij in de spiegel kijkt…