Ik heb last van een stalker. Wat nu?

Warning message

The service having id "facebook_widget" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

AMSTERDAM -  Overal waar jij gaat en staat, is jouw stalker ook te vinden. Om gek van te worden, maar ook doodeng... Want hoe kom je van je stalker af? Wat zou jij doen als je ongewenst achtervolgd wordt?
In VROUW nummer 7 doet Lucienne haar verhaal. Jarenlan werd zij gestalkt door haar (ex)-vriend. Ze leefde naar eigen zeggen ‘in een oorlogszone’. Nu ze eindelijk van haar stalker verlost is, zet ze zich in om andere slachtoffers te helpen.

"Steeds als ik een punt wilde zetten achter de relatie, begon hij me obsessief te stalken. Vaak stond hij midden in de nacht voor de deur. Hij belde en sms’te de hele dag door, achtervolgde me, ging naast me rijden op een tweebaansweg en stond me overal op te wachten. Hij besmeurde ook mijn auto met bami en eieren of beplakte de ramen met foto’s van ons samen. Soms stond hij me op te wachten met een blik verf. Dat wilde hij dan over me heen gooien, zodat ik niet naar mijn werk kon. Ik werkte als secretaresse op een scheepswerf en had voornamelijk mannelijke collega’s. Hij dacht dat ik continu vreemdging!

Ook deed hij er alles aan om mij zwart te maken bij mijn vrienden en familie. Dan belde hij iedereen op en zei: ‘Wat is er met Lucienne aan de hand? Het gaat niet goed met haar, hoor. Volgens mij moet ze echt opgenomen worden.’ Hij was erg dik met mijn vrienden en familie. Ze zagen hem als een charmante, innemende man die met iedereen het beste voor had. Niemand die zich dit agressieve stalkgedrag van hem kon voorstellen, dus als ik vertelde wat hij deed, werd ik niet geloofd. Natuurlijk ook omdat ik hem telkens weer terugnam. Hij verspreidde steeds meer leugens over mij. Zijn doel was om mij klein en afhankelijk te maken, zodat hij nog de enige was die ik had. Hij sloopte me, geestelijk en fysiek. Ik raakte bijna al mijn vrienden en familie kwijt en werd zo gedwongen bij hem te blijven."

Lucienne heeft constant aangifte gedaan van zijn daden en uiteindelijk resulteerde dat in een taakstraf voor haar ex. "Na de taakstraf nam het stalken af. Hij achtervolgde me nog wel, maar sloeg dan na een paar straten een andere weg in. Maar er veranderde pas echt iets toen ik hem twee jaar geleden toevallig op het strand zag. Ik kon voor hem vluchten, maar ook de confrontatie aangaan. Ik koos voor het laatste en begon een gesprek met hem. Ik voelde geen angst meer voor hem en liet dat duidelijk aan hem zien. Heel zelfverzekerd stond ik daar, ik maakte zelfs nog een grapje. Vanaf dat moment heeft hij me met rust gelaten."

Meer tips om van stalker af te komen

   1. Onderken het probleem. Maak voor jezelf duidelijk op welke manier je wordt gestalkt (telefoontjes, achtervolging, intimidatie, etc).
   2. Neem een besluit: ga je de belager negeren of bestrijden? Ervaring leert dat negeren bijna nooit werkt...
   3. Besef dat als je actie gaat ondernemen, het niet 1-2-3 afgelopen is.
   4. Zorg dat je op mensen kunt terugvallen voor emotionele en praktische steun. Het is daarom belangrijk dat mensen in jouw omgeving of werk weten wat er aan de hand is.
   5. Leg een dossier aan met bijvoorbeeld foto’s van vernielingen, uitgeprinte e-mails en opgeslagen voicemailberichten.
   6. Schrijf de stalker wat je wilt en vooral niet wilt en doe dit per aangetekende brief of via een advocaat. Laat ook weten wat de consequenties zijn als jouw belager zich daar niet aan houdt.
   7. Wees vervolgens consequent en doe precies wat je hebt geschreven als jouw stalker toch belt of jou op een andere manier lastigvalt.
   8. Bel bij strafbare feiten (belediging, bedreiging, mishandeling, vernieling, etc.) meteen de politie.